מי תורם את חלקו ל מיחזור אלקטרוניקה, מה עושים עם הציוד ולמה בכלל צריך את זה?
חלק ניכר מהפסולת במדינת ישראל של ימינו היא פסולת אלקטרונית, קרי, פסולת בעלת סוגי רבים של מתכות שהטמנתם באדמה עלולה לגרום לזיהום אוויר, זיהום מי-תהום ונזקים רבים אחרים. בכתבה זו נתאר איך מיחזור אלקטרוניקה יכול לסייע לעצירה כמעט מוחלטת של זיהום מי התהום שלנו באמצעות מתכות, ולתרום תרומה נדיבה לשימור הפסולת שמזהמת את כדור הארץ.
כיום, בכל גן ילדים מחויבת הגננת על-פי הוראות משרד החינוך לחנך את הילדים, להדריך אותם ולכוון אותם לחיים של מיחזור ושימור האנרגיה הסביבתית. המיחזור נעשה חלק מחיינו – מחזור בקבוקים, ניירות ומחזור בגדים. אך קיים סוג אחד של מחזור, שאחריותו העיקרית נמצאת בידי החברות והמפעלים גדולים, והוא מיחזור פסולת אלקטרונית.
לאחרונה חוקקה מדינת ישראל בתחום מיחזור אלקטרוניקה חוק חשוב מאוד המחייב כל מפעל וכל חברת הייטק להציג מידי שנה את כמות הפסולת אותה היא מחזרה. אם בעבר חברות לא היו מעוניינות להשקיע משאבים במחזור, כיום אין להם ברירה אמיתית, שכן כל חברת הייטק מחויבת להגיש דוח מסודר של מחזור אלקטרוניקה, שפירושו: כל השלכת מחשב ישן, כבל מחשב, רשת אינטרנט, מקלדות, כוננים, טלפונים וכדומה חייבים לעבור דרך חברת מחזור מקצועית. רק אסיפה מקצועית של חומרים אלו על ידי חברות מחזור יבטיחו טיפול נכון בציוד האלקטרוני המסוכן שעלול היה להיות מושלך לפח.
רגע, האם החברות מקופחות?
משרדים, מפעלים וחברות הייטק שמקדישות מספיק זמן לצורך מחזור הציוד הלקוי שלהן, לא רק שנהנות משמירה על הסביבה, אלא הן גם נהנות מהכנסה כספית נוספת, שכן חברות המחזור משלמות לחברות ההייטק והמפעלים השונים בעד הפסולת שלהם, כאשר חברות המחזור משתמשות בציוד זה ובאמצעות מיונו וטיפול נכון הם ממנפים את ההשקעה הכספית להצלחה גדולה, על ידי ייצור חומרי גלם מתכתיים חדשים.
הפעילות הסביבתית של חברות המחזור
מעבר לעצם הטיפול בפסולת, עצם מציאות הענף יוצרת מקומות עבודה רבים וענף רווחי ומשגשג שלא היה קיים ללא תשומת לב של המחוקק ושיתוף הפעולה של התעשייה בישראל.